Het Heiligdom van Gondwana


Het heiligdom van Gondwana is de nieuwste Blake & Mortimer strip. Net als bij Het Voronov-complot en De sarcofagen van het 6e continent is het verhal van Yves Sente en de tekeningen van André Juillard. Daardoor sluit het verhaal aan bij De sarcofagen… en Nastasia uit het Voronov-complet doet er weer aan mee. De gebruikelijke ingredienten ontbreken uiteraard ook niet: Mysterieuze geheimen, ondergrondse gangen en, wie had het gedacht, Olrik.

Het begint met een duitse wetenschapper die in Afrika een vreemde ring vindt en daarbij gek wordt. De symbolen op de ring zijn ook in Antarctica en in India terug te vinden – een indicatie voor een 350 miljoen jaar oude cultuur. Mortimer, zijn jeugdliefde en Nastasia gaan naar Afrika, Blake heeft veel te doen en speelt verder in het verhaal geen rol – jammer! Zij worden achtervolgd door een man, oude Blake & Mortimer lezers weten meteen dat dit de vermomde Olrik is.

Het verhaal verloopt vrij vlot. Het geheim van Gondwana wordt ontdekt, het verhaal krijgt een verrassende wending, uiteindelijk herinneren de deelnemers van de expeditie zich niet aan de oplossing van het geheim.  Pats, uit, einde, want wij zijn op bladzijde 56. Mortimer zegt “ik weet niet of ik terug wil om te weten wat er nou was”. Sorry meneer Mortimer, kan het niet dat U niet terug wilt omdat het niet bij het verhaal past?  Eigenlijk gaat het namelijk om iets anders… Het vergeten van alles doet me trouwens aan Het raadsel van Atlantis denken.

Samengevat kan ik zeggen: Goed getekend, maar het verhaal boeit me niet. Het oorspronkelijke onderwerp wordt vallen gelaten (na een vreemde, mij niet bevallende oplossing), de eigenlijke clou is niet zo geweldig, zeker als je het vorige album niet meer in je hoofd hebt. Ik mis Blake en het snelle einde bevalt me niet – volgende keer graag weer twee delen!