Epiphone Les Paul Standard Plus


[lang_nl]Gisteren had ik de kans bij True Tone Music in Delfgauw een Epiphone Les Paul Standard Plus in Heritage Cherry Sunburst uit te proberen. Zelf ben ik meer een Stratocaster-man, maar een gitarist is eigenlijk pas compleet uitgerust als een Stratocaster, Telecaster en Les Paul thuis staan…

Een “echte” Gibson Les Paul Standard is verre van goedkoop (afhankelijk van de uitvoering ergens tussen de 1800 en 2200 euro). De Les Paul Studio is wel een stuk goedkoper (rond de 1000 euro), maar is dan weer niet zo mooi – geen binding, geen flame maple top, geen mooie sunburst lak. Gelukkig is er nog Gibsons dochter Epiphone, want deze Les Paul Standard Plus kost tussen de 400 en 500 euro. Wat natuurlijk alleen door “Made in China” te bereiken is, en dat staat dan ook dik achterop de headstock.

Met optillen valt meteen op dat deze LP helemaal niet zo zwaar is – niet te vergelijken met de ’57 Les Paul Custom die ik vorige week even kon spelen. Ik ga er dus van uit dat de Epiphones net als de Gibsons inmiddels gaten in de body hebben om het gewicht omlaag te brengen. Kan nadelig zijn voor de sound, hoeft niet. Verder valt op dat hardware en pickguard een beetje goedkoop ogen.

Als je Stratocasters gewend bent vallen er meteen twee dingen op: De toets is vlakker (12 inch in plaats van 9.5 inch bij de moderne Strats) en de mensuur is ong. 2 cm korter. Voelt eigenlijk best prettig. De hals is volgens mij een ietsjes dikkere ’60s (geen ’50s honkbalknuppel, maar ook niet te dun), ook lekker. De bespeelbaarheid is prima in orde.

En hoe klinkt die nou? Akoestisch kon ik het door de achtergrondherrie moeilijk beoordelen. Ingeplugt klinkt ‘ie voor mijn idee vrij Les Paul-achtig, vooral het nekelement. Het brugelement klinkt een stuk dunner en is daardoor toch iets beter voor high-gain sounds te gebruiken dan het vette nekelement. Ik weet wel dat veel mensen de elementen door iets anders vervangen.

Dus: Zeker geen slechte gitaar, aantrekkelijk geprijsd. Ik was verrast hoe fijn de vlakke toets en de korte mensuur voelden. Ik weet alleen nog niet of het mijn droom-LP in deze prijsklasse zou zijn. Er is veel concurrentie, en vooral Vintage schijnt goede gitaren met goede hardware te bouwen.[/lang_nl]

[lang_de]Gestern hatte ich die Möglichkeit bei True Tone Music eine Epiphone Les Paul Standard Plus in Heritage Cherry Sunburst auszuprobieren. Ich bin mehr ein Stratocaster-Mann, aber als Gitarist ist man eigentlich erst dann komplett ausgestattet, wenn eine Stratocaster, Telecaster und Les Paul zu Hause stehen…

Eine “echte” Gibson Les Paul Standard ist wirklich nicht günstig (je nach Ausführung irgendwo zwischen 1800 und 2000 Euro). Die Les Paul Studio ist ein Stück günstiger (um die 1000 Euro), aber dann wieder nicht so hübsch – kein Binding, keine geflammte Decke, keine Sunburst-Lackierung. Zum Glück gibt es noch Gibsons Tocher Epiphone, denn diese Les Paul Standard Plus kostet 400 bis 500 Euro. Das geht natürlich nur durch “Made in China”, und das steht dann auch dick hinten auf dem Headstock.

Beim in die Hand nehmen fällt auf, dass diese LP garnicht so schwer ist – kein Vergleich zur ’57 Les Paul Custom die ik letzte Woche kurz spielen durfte. Ich gehe deshalb davon aus, dass die Epiphones genau wie die Gibsons inzwischen Löcher oder Kammern zur Gewichtsreduktion im Korpus haben. Kann schlecht sein für den Sound, muss aber nicht. Ansonsten fällt auf, dass Hardware und Pickguard ein bisschen billig wirken.

Wenn man Stratocasters gewöhnt ist, fallen sofort zwei Dinge auf: Das Griffbrett ist flacher (12 Zoll statt 9.5 Zoll bei modernen Strats) und die Mensur ist ung. 2 cm kürzer. Fühlt sich eigentlich ganz gut an. Der Hals ist denke ich ein etwas dickeres ’60s Profil (kein ’50s Baseballschläger, aber auch nicht zu dünn), auch gut. Die Bespielbarkeit ist voll in Ordnung.

Und wie klingt das? Akustisch konnte ich sie durch den Hintergrundlärm schwer beurteilen. Eingestöpselt klinkt sie denke ich ziemlich Les Paul-artig, vor allem der Halstonabnehmer. Der Steg-Pickup klingt dünner und ist darum besser für High Gain-Sounds als der fetter Hals-Pickup. Ich weiss allerdings auch, dass viele Leute die Tonabnehmer austauschen.

Fazit: Sicher keine schlechte Gitarre mit attraktivem Preisschild. Mich hat überrascht, wie gut sich das flache Griffbrett und die kurze Mensur angefühlt haben. Allerdings weiss ich nicht nicht, ob es meine Traum-Paula in dieser Preisklasse wäre. Es gibt viel Konkurrenz, und vor allem Vintage scheint gute Gitarren mit hochwertiger Hardware zu bauen.[/lang_de]

[lang_en]Yesterday I had the chance to try out an Epiphone Les Paul Standard Plus in Heritage Cherry Sunburst at True Tone Music. I’m more of a Stratocaster guy, but a guitar player isn’t fully equipped until he has a Stratocaster, Telecaster and Les Paul at home…

A “real” Gibson Les Paul Standard is far from cheap, depending on the model somewhere from 1800 to 2200 euro. A Les Paul Studio is quite a bit cheaper (around 1000 euro), but not as beautiful – no binding, no flame top, no sunburst finish. Luckily there’s Gibson’s daughter Epihone, and this Les Paul Standard Plus can be had for 400 to 500 euro. This is of course only possible with “Made in China”, as is prominently printed onto the back of the headstock.

With lifting it up it is immediately obvious that it isn’t that heavy – a far cry from the ’57 Les Paul Custom I played for a short amount of time last week. I conclude that Epiphone, just like Gibson, applies weight reduction through holes or chambers in the body. Can be bad for the sound, doesn’t need to be. The hardware and pickguard appeared a little cheap to me.

When you’re used to Stratocasters two things are immediately apparent: The fretboard is flatter (12 inch instead of 9.5 inch with modern Strats) and the scale is about 2 cm shorter. Feels quite nice. The neck seems to be a slightly fatter ’60s style (no ’50s baseball bat, but also not too slim), nice as well. The playability was very good.

So, how does it sound? I couldn’t test it acoustically due to the background noise. Plugged in it sounded pretty much Les Paul-like to me, especially the neck pickup. The bridge pickup sounds thinner and is better suited to high-gain sounds than the fat neck pickup. I know that many people replace the pickups.

To sum it up: Definitely no bad guitar at a good price. I was surprised how nice the flat fretboard and shorter scale feel. I just don’t know if it is my dream Les Paul in this price range. There’s lots of competition, and especially Vintage seem to build good guitars with high-quality hardware.[/lang_en]