Mijn favoriete strips deel 1


Deel 1 van een tweedelig artikel over mijn favoriete strips gaat over Amerikaanse Strips. De typisch Amerikaanse superhelden strips (Batman, Spiderman etc.) zijn trouwens een genre dat mij niet interesseert, dus deze zijn hier niet te vinden.

Peanuts

Van Charles M. Schulz

Een 50 jaar lang lopende krantenstrip die wereldwijd bekend is. De personages zijn kinderen, maar het gaat uiteraard over volwassen voorwerpen. Mijn favoriet is uiteraard Snoopy in zijn vele gedaantes. Ik mis een beetje de langere verhaallijnen die in andere strips te vinden zijn, desalniettemin is het een echte klassieker.

Fantagraphics is bezig met een complete uitgave, nu ook als softcover. Naast 25 boeken met de doordeweekse zwart-wit strips worden ook de zondagse strips in kleur uitgegeven. Silvester brengt deze trouwens ook in het Nederlands. Schleich heeft een reeks Peanuts figuren.

Mickey Mouse

Van Floyd Gottfredson

Tegenwoordig kennen we Mickey Mouse vooral uit de Donald Duck, maar hij begon zijn leven op papier als krantenstrip. Anders dan we hem vandaag kennen was hij toen nogal wild en belandde vaak in een knokpartij. Ook deze vroege avonturen zijn trouwens al langere verhalen, geen losstaande dagelijkse strips. Het verteltempo is soms een beetje laag doordat het eerste panel vaak een samenvatting van de dag daarvoor is.

Ook hier werkt Fantagraphics aan een complete uitgave. In mijn ogen is het zinvol altijd te wachten totdat er een doos met twee boeken uitkomt, die trouwens bij amazon.de voor een hele nette prijs te koop zijn.

Calvin & Hobbes

Van Bill Watterson

Een van de meest bekende krantenstrips van de afgelopen decennia is Calvin & Hobbes (in het Nederlands, vraag me niet waarom, Casper & Hobbes), ondanks dat deze oorspronkelijk over de relatief korte periode van tien jaar liep. Maar de verhalen over deugniet Calvin en zijn (veel verstandigere) tijger Hobbes zitten dan ook vol geniale humor. Uitzonderlijk is daarnaast dat Bill Watterson zich altijd geweigerd heeft Calvin via een ander medium dan strips te publiceren. Geen merchandising dus, geen knuffels etc., ondanks dat hij hiermee miljoenen had kunnen verdienen.

Dankzij The Complete Calvin & Hobbes in softcover is deze reeks trouwens heel voordelig in één keer te verzamelen.

Donald Duck

Van Carl Barks

Lang werd bij Disney geheim gehouden wie de striptekenaars waren, maar de fans hadden wel door dat er een bijzonder iemand aan het werk was. Carl Barks heeft niet alleen 25 jaar lang constante kwaliteit geleverd, maar ook grote delen van het Duck universum bevolkt. Hij was het die Scrooge McDuck (Dagobert in het Duits en Nederlands) bedacht, die zo succesvol werd dat hij later zijn eigen reeks kreeg.

Barks was een meester van de funnies van een enkele pagina en de korte verhalen van tien pagina’s, maar mijn favorieten zijn toch de lange avonturenverhalen (meestal rond de 30 pagina’s), die bij Barks een mooi geheel vormen doordat zijn strips niet in de krant, maar in maandbladen gepubliceerd zijn. Veel van deze verhalen zijn echte klassiekers geworden en behoren in mijn ogen tot het beste dat het genre stripverhaal ooit geleverd heeft.

Ook hier mogen we Fantagraphics bedanken voor een complete heruitgave in kleur met twee boeken per jaar. Verplichte kost voor stripliefhebbers!