Maak je eigen speelmat


Gezien X-Wing en Armada spellen over gevechten in de ruimte zijn, is het wel zo leuk om op een sterrenachtergrond te spelen – iets anders dus dan de groene mat die menig miniaturenwargamer thuis heeft liggen. Er zijn een aantal bedrijven die deze maken, ook Fantasy Flight Games zelf heeft inmiddels een aantal in het assortiment- maar niet bepaald goedkoop, rond de 40 euro. Voor Epic of Armada wordt het dus nog duurder, want hier is het speelveld 6’x3′ of ongeveer 180×90 groot, terwijl alle matten de standaard groote voor X-Wing (3’x3′) hebben – je hebt er dus twee nodig.

Gelukkig kun je tegenwoordig probleemloos en goedkoop je eigen ontwerpen op PVC laten drukken. Stap 1 is hiervoor het vinden van een geschikt plaatje. Wie handig is met Photoshop kan deze misschien zelf tekenen, maar ik heb bij de NASA een aantal geschikte afbeeldingen gedownload. Op de Hubble site kun je een groot aantal Hubble foto’s vinden, handig is dat je op resolutie kunt sorteren – want hoe groter, hoe beter. Ik ben uiteindelijk op deze plaatjes uitgekomen:

Voor het afdrukken moeten deze nog op het juiste formaat gesneden worden – 1×1 voor X-Wing, 2×1 voor Epic en Armada. Ik heb hiervoor GIMP gebruikt, bij de snijtool kun je exact aangeven wat de verhoudingen moeten worden. Ook heeft GIMP geen enkele moeite met bestanden van 10.000 x 10.000 pixels.

Ik heb de matten bij Drukwerkdeal laten afdrukken. Het juiste product hiervoor is eenzijdig bedrukt spandoek, zonder afwerking. De maten moeten op hele centimeters afgerond ingevoerd worden, exact 3’x3′ (91,44cm x 91,44cm) en 6’x3′ (182,88cm x 91,44cm) kan dus niet, maar dat moet geen probleem zijn. In het vervolg je gekozen afbeeldingen downloaden en betalen, en dan heb je een paar dagen later de matten binnen.

De drukkwaliteit is heel goed, de matten zijn wel vrij glad – ik ben nog op zoek naar een geschikte anti-slip oplossing voor onder de bases. Veel andere matten hebben hier ook last van. Het grote voordeel van deze oplossing is de prijs – voor twee X-Wing en een Epic/Armada mat heb ik incl. BTW en verzendkosten 48 euro betaald.