Betaalbaar Audio/Video systeem deel 1 – TV


Na 9 jaar werd het weleens tijd onze televisie te vervangen. In de oude woning was 32″ prima, maar in de huidige woonkamer met een grotere kijkafstand toch een beetje klein. Ook was het nog een HD Ready model (720p dus), geen 1920 x 1080 Full HD.

Op zoek dus naar iets nieuws. Vrij snel wist ik dat ik nog geen 4K TV wilde, want

  • er is op dit moment nauwelijks 4K content
  • onze vrij trage ADSL (ca. 14 MBit/s) zou het toch niet kunnen streamen
  • bij een kijkafstand van bijna 5m zie je het verschil toch niet

Dan het overgehouden geld maar liever in een beter model investeren. Qua beelddiagonaal wilde ik 48-50″, duidelijk groter dan de oude, maar niet overheersend in de woonkamer. Samsung en Sony lijken op dit moment de A-merken te zijn. Samsung met een wat harder beeld en knallende kleuren, Sony misschien wat natuurlijker. 3D zou wel handig zijn, je weet maar nooit. Gezien wij Tele2 hebben (IPTV met aparte decoder) is de verdere functionaliteit niet zo heel erg belangrijk, ingebouwde tuners gebruiken wij toch niet.

Met dit eisenpakket kwam ik vrij snel bij de Sony Bravia KDL-50W805C, het 50″ model uit de Full-HD topreeks, met Android TV. Deze is er trouwens ook in een niet-3D versie (755C). Gekocht bij Correct in Rotterdam, uiteraard heeft Media Markt een paar dagen later een “geen BTW” actie…

Zoals bij de meeste moderne apparatuur begint het (na het instellen van de netwerkverbinding en het inloggen met een Google account) met het installeren van een firmware-update. Deze moet trouwens bij Sony gedownload en op een USB stick gezet worden – de TV installeert zelf ook iets, maar dat is niet de laatste versie. Ook meteen maar de SideView app op mijn iPad gezet. Deze is hoofdzakelijk een tv gids (waar je niet zo heel veel aan hebt als je via een externe decoder kijkt), maar kan ook als afstandsbediening gebruikt worden, incl. tekstinvoer.

Ik ben niet van plan, allemaal apps te installeren, ik hoef echt geen Facebook op de TV. Wel handig zijn YouTube (ook te bedienen vanaf Youtube op een mobiel) en de diverse “Uitzending gemist” apps, die toch wat meer keuze lijken te hebben dan dezelfde functie van Tele2. Ook Internetradio kan via TuneIn.

Het beeld is trouwens prima (gaat het daar niet eigenlijk om bij TVs?). Het geluid is zoals verwacht matig, veel slechter dan bij de oude JVC met zijn naar voren gerichte speakers. Reden dus voor de aanschaf van een passende geluidsinstallatie…

Deel 2 – Receiver Deel 3 – Streaming

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *