Betaalbaar Audio/Video systeem deel 3 – Streaming


CDs en andere fysieke media zijn niet meer de belangrijkste bron van muziek. Alles draait tegenwoordig, ook in de Hi-Fi wereld, om streaming: Internetradio, Spotify, het afspelen van muziek van netwerkschijven. Ook de traditionele Hi-Fi merken hebben dit begrepen en spelen in op deze trend door streaming-spelers of door deze functionaliteit in hun receivers in te bouwen. Je betaald er uiteraard extra voor, bij Yamaha zit het bijv. niet in het instapmodel en moet je een trede hoger gaan (de RX-V479), of een losse streamer kopen. Daar had ik eigenlijk geen zin in, ook omdat er altijd een kans is dat niet alles ondersteund wordt wat je wilt hebben.

Ik zocht de volgende functionaliteit:

  • Bediening via smartphone
  • Afspelen van Internet Radio, bijv. via TuneIn
  • Afspelen van USB stick (wat de Yamaha RX-V379 kan, maar niet met bediening via smartphone gezien er geen netwerkinterface opzit)
  • Podcasts, AirPlay etc. zijn mooi meegenomen, Spotify Premium heb ik op dit moment niet

Toevallig kwam ik er achter dat dit met een Raspberry Pi makkelijk te realiseren is, en nog toevalliger had mijn zwager een Raspberry Pi B+ over die ik mocht hebben. De Raspberry Pi staat erom bekend dat de analoge audio-uitgang van matige kwaliteit is. Het alternatief is een USB geluidskaart of een speciale geluidskaart als HiFiBerry. Dankzij mijn AV Receiver met vier HDMI inputs heb ik het makkelijker – de Raspberry Pi is gewoon via HDMI aangesloten en geeft het geluid digitaal door.

Gezien ik veel Linux-ervaring heb, waren de volgende stappen geen probleem voor mij. Voor wie dat niet heeft, en geen affiniteit met computers heeft, kan de leercurve vrij steil zijn.

Zover ik weet zijn er drie Raspberry Linux-distributies specifiek voor audio: RuneAudio, Volumio en Pi Musicbox. De laatste twee heb ik getest. Er zijn kant-en-klare images te downloaden, na het schrijven hiervan op een SD kaart startte de Raspberry Pi probleemloos op. Volumio lijkt met name geschikt voor het afspelen van MP3s, Internet Radio lijkt ingewikkelder. Pi Musicbox heeft TuneIn ingebouwd, en het afspelen van MP3s is hier ook mogelijk. Daarnaast is er voor Pi Musicbox veel informatie op Internet en een actief Forum aanwezig. Daarom is mijn keuze uiteindelijk hierop gevallen.

De meeste instellingen worden in het settings.ini bestandje gemaakt. Deze staat op de FAT32-geformatteerde boot partitie en is dus ook onder Windows te bewerken. Je kunt hier de WiFi instellingen doen (ik gebruik Ethernet), verder heb ssh en AirPlay aangezet en de audio output vast op HDMI ingesteld. De instellingen kunnen, als je een keer netwerkverbinding hebt, ook via het webinterface gedaan worden. Het webinterface is via http://musicbox.local bereikbaar. Vanaf hier wijst de weg zich eigenlijk vanzelf – browsen door aangesloten USB sticks en Internet Radiostations gaat gemakkelijk. Ook AirPlay werkt prima. De overige functionaliteit heb ik (nog) niet getest. Playlists zijn een ander verhaal, hierover hier meer informatie.

Voor wie geen Raspberry Pi in huis heeft, is deze oplossing niet zo heel veel goedkoper dan een losse streaming box (je hebt zover ik weet prima modellen rond de 100 euro), gezien een Raspberry Pi incl. de nodige accessoires (behuizing, voeding, SD kaart, evt. WiFi-adapter, toetsenbord en muis) ook rond de 60 euro kost. Het grote voordeel is echter:

  • Het is allemaal open source en wordt doorontwikkeld, dikke kans dat ook nieuwe ontwikkelingen ondersteunt zullen worden. Zelf dingen zoals het webinterface aanpassen is mogelijk.
  • Je hebt gewoon een kleine Linux computer waarmee je nog een heleboel andere dingen kunt doen (bijv. oude spelletjes spelen met RetroPie).
  • Het wisselen tussen verschillende Linux installaties doe je gewoon door het verwisselen van de SD kaart.

Dus: een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar een oplossing voor muziekstreaming en al Linux ervaring hebben of de sprong in het diepe willen wagen. Op Internet is heel veel informatie te vinden, en de Raspberry Pi is het ideale apparaat voor eerste stappen met Linux.

Deel 1 – TV Deel 2 – Receiver

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *